Wat is er mis met creatine?

Creatine wordt omgezet in creatinine

Creatinine is een toxisch bijproduct dat ontstaat wanneer creatine wordt omgevormd. Het is toxisch voor het menselijk lichaam en dient door de nieren uit het bloed worden gefilterd. Creatine supplementen hebben behoorlijk wat bijwerkingen. De meest voorkomende zijn krampen, diarree en waterretentie. De meeste van deze nevenwerkingen komen echter niet van de creatine, maar van de creatinine.

Laadfaze

Creatine monohydraat is geen lichaamseigen molecule. Daarom gaan we bij traditionele creatine ook met een ladingsfase starten waar we grotere hoeveelheden gebruiken. Het gevolg van deze grote hoeveelheden is uiteraard een grote hoeveelheid creatinine. Het is voor het lichaam een natuurlijke reactie om deze toxische stoffen te verwijderen door vocht te onttrekken uit hetdarmstelsel en de spieren. Dit heeft als nefast gevolg dat belangrijke mineralen enelektrolyten pijnlijke krampen kunnen veroorzaken bij sporters.

Lange termijn effecten van creatinine

De meeste studies die vandaag zijn gepubliceerd geven aan dat er op korte termijn (minder dan 10 jaar) geen schadelijke gevolgen zijn voor het lichaam. Toch zijn er studies onderweg die suggereren dat creatine kan gelinkt worden met problemen met de nieren. Belangrijk is dat de atleet nu een alternatief heeft en kan kiezen voor een meer efficiënte opname van creatine: Kre-Alkalyn®.